Fotos

Photographer's Note

Spain Square. A new public space in which Palos City Council has invested € 4,550,849. The execution of this work, on the plot where the Hermanos Pinzón school was once located, has lasted more than two years.

According to the mayor of the municipality, Carmelo Romero, it is an important project that has transformed and enriched this enclave, making it a nerve center of the historic center of the city and solving parking problems in the area.

This is the remodeling of one of the most emblematic spaces of Palos that started in July 2010. On a plot of more than 3,000 m2 the winning company, Rafael Morales, following the project of municipal technical services, has built an underground parking with two floors and 270 seats, 8 of them for the disabled, a square of about 2,200 square meters and an administrative building of about 2,500 square meters.

The square has a quasi-quadrangular shape and from it you can access the building located above ground level in a higher plane through five blocks of stairs. In the square the Coronation Monument has special relevance for which a differentiated space has been reserved.

The 8 palm trees of great size, the pots of daisies and geraniums that top the railings, the lawn, and the rest of ornamental plants that are part of the gardening of the square, embellish the arcaded gallery of entrance to the building. The flooring that has been chosen for the square is marble in two shades of ivory. And the 5 two-arm lanterns plus the 14 lanterns that have been placed in the gallery are wrought iron.

The building has two floors and three towers, and has been enabled for use as offices. Much of the facade of the building of traditional Andalusian architecture and the balcony facade is of brick face and the arches of the balconies that embellish the three towers are adorned with a ceramic tile tiling whose design has been expressly commissioned by the City Council. The colorful tile has allegorical representations to the history of Palos.

---------------------------------------------------

La Plaza de España. Un nuevo espacio público en el que el Ayuntamiento de Palos ha invertido 4.550.849 €. La ejecución de esta obra, en la parcela donde antaño se ubicaba el colegio Hermanos Pinzón, ha durado más de dos años.

Según el alcalde del municipio, Carmelo Romero, se trata de un importante proyecto que ha transformado y dotado de personalidad este enclave, convirtiéndolo en un punto neurálgico del casco histórico de la ciudad y solucionando los problemas de aparcamiento en la zona.

Se trata de la remodelación de uno de los espacios más emblemáticos de Palos que arrancó en julio de 2010. Sobre una parcela de más de 3.000 m2 la empresa adjudicataria, Rafael Morales, siguiendo el proyecto de los servicios técnicos municipales, ha construido un parking subterráneo de dos plantas y 270 plazas, 8 de ellas para minusválidos, una plaza de unos 2.200 metros cuadrados y, un edificio administrativo de unos 2.500 metros cuadrados.

La plaza tiene forma cuasi cuadrangular y desde ella se accede al edificio situado sobre rasante en un plano superior mediante cinco bloques de escalinatas. En la plaza tiene especial relevancia el Monumento de la Coronación para el que se ha reservado un espacio diferenciado.

Las 8 palmeras de gran porte, las macetas de margaritas y geranios que rematan las barandillas, el cesped, y el resto de plantas ornamentales que forman parte de la jardinería de la plaza, embellecen la galería porticada de entrada al edificio. La solería que se ha elegido para la plaza es mármol en dos tonalidades de marfil. Y las 5 farolas de dos brazos más los 14 faroles que se han colocado en la galería son de hierro forjado.

El edificio, cuenta con dos plantas y tres torreones, y se ha habilitado para su uso como oficinas. Gran parte de la fachada del edificio de arquitectura tradicional andaluza y la fachada balconada es de ladrillo caravista y los arcos de los balcones que embellecen las tres torres van adornados con un alicatado de azulejo cerámico cuyo diseño se ha encargado expresamente por el Ayuntamiento. El colorido azulejo tiene representaciones alegóricas a la historia de Palos.

Photo Information
  • Copyright: Luis Garcia (adramad) Gold Star Critiquer/Gold Note Writer [C: 8117 W: 5 N: 14428] (64174)
  • Genre: Lugares
  • Medium: Cor
  • Date Taken: 2019-04-03
  • Camera: Panasonic Lumix FZ200
  • Exposição: f/0.1, 30 segundos
  • Versão da Foto: Versão Original
  • Date Submitted: 2020-05-23 8:45
Viewed: 0
Points: 32
Discussions
  • None
Additional Photos by Luis Garcia (adramad) Gold Star Critiquer/Gold Note Writer [C: 8117 W: 5 N: 14428] (64174)
View More Pictures
explore TREKEARTH