Fotos

Photographer's Note

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΟΠΟΤΟΥ,
ΑΛΛΟΤΕ ΠΟΛΥΒΟΥΗ ΤΩΡΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ,
Η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ-ΤΡΙΠΟΤΑΜΩΝ
ΔΙΑΣΧΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ,
ΠΑΛΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

ΜΕΡΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Η Σχολή Σοποτού
Η Ελληνική Σχολή Σοποτού ιδρύθηκε το 1796 με χρήματα από το κληροδότημα του Αθανάσιου Τσίπηρα, εμπόρου στην Πάτρα, που καταγόταν από το Σοποτό. Πρώτος διδάσκαλός της υπήρξε ο Γαλακτίων από τη Στρέζοβα ( Δάφνη ) για να ακολουθήσουν ο Δοσίθεος, ο Αγάπιος, ο Ι. Σακελλαριάδης και ο Χ. Λεοντοτσακίρης, ο οποίος μάλιστα μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο μας παρέχει αρκετές πληροφορίες για τα ιστορικά δρώμενα της εποχής. Η Σχολή λειτούργησε, με μια μικρή διακοπή λόγω οικονομικών δυσχερειών, μέχρι το 1821 οπότε σταμάτησαν τα μαθήματα για δύο χρόνια καθώς δεν το επέτρεπαν οι ανάγκες του αγώνα.
Τον Σεπτέμβριο του 1826 καθώς οι αιγύπτιοι του Ιμπραήμ καταδίωκαν τον Ζαίμη επιτέθηκαν και στο Σοποτό. Η γενναία, όμως, αντίσταση των Σοποτινών με αρχηγούς τον Θ. Οικονομόπουλο, Αν. Φάσο και Λεχουρίτη εμπόδισε την είσοδο των στρατευμάτων στο χωριό. Ωστόσο, μια μικρή ομάδα κατόρθωσε να διεισδύσει και να πυρπολήσει την φημισμένη Σχολή του χωριού καθώς και την κατοικία του δάσκαλου Χαρ. Λοντοτσακίρη. Ωστόσο με την έγκαιρη παρέμβαση των Σοποτινών διασώθηκε το πνευματικό αυτό λίκνο όχι μόνο της περιοχής των Καλαβρύτων αλλά και του νέου ελληνικού κράτους που δημιουργήθηκε μέσα από τις στάχτες της επανάστασης.

Το 1831 κατόπιν αιτήματος των κατοίκων του χωριού προς την κυβέρνηση του Ι. Καποδίστρια μετατρέπεται σε αλληλοδιδακτικό σχολείο ( όπου μπορούσαν να διδάσκουν και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές ), το οποίο θα συντηρούσαν με τους πόρους του κληροδοτήματος αλλά και από συνδρομές των παρακείμενων Μονών Παναγίας της Φανερωμένης και Αγίων Θεοδώρων. Το 1828, μάλιστα, αριθμούσε τους 63 μαθητές ανάμεσα τους και δύο γυναίκες την Βρύσα Ανδρούτσου και την Πολυξένη Σοφιανοπούλου, που στη συνέχεια κλήθηκε να το υπηρετήσει και ως δασκάλα. Τα μαθήματα της Σχολής περιλάμβαναν μεταξύ των άλλων Φυσική, Μαθηματικά και Φιλοσοφία που στόχευαν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών της κάτι άλλωστε που αποδεικνύει και η πληθώρα των ονομαστών απόφοιτων της. Το 1888 γίνεται Δημόσια και το 1930 μετατρέπεται σε Ημιγυμνάσιο , για να λειτουργήσει από το 1939 ως το 1946 ως τριτάξιο Αγροτικό. Τέλος, από το 1946 αποτελεί παράρτημα του Γυμνασίου Καλαβρύτων.

Δυστυχώς, η ερήμωση της επαρχίας Καλαβρύτων τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης οδήγησε στο κλείσιμο της ιστορικής αυτής Σχολής, κλείνοντας παράλληλα ένα σημαντικό κομμάτι της νεοελληνικής παιδείας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη βιβλιοθήκη της Σχολής που περιείχε αρκετά χειρόγραφα και έντυπα βιβλία, ανάμεσα τους και έργα του Πίνδαρου και του Πλωτίνου, πολλά από τα οποία καταστράφηκαν στη διάρκεια της επανάστασης καθώς χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή φυσιγγίων, αλλά και όσα άντεξαν τη φθορά του χρόνου έγιναν έρμαια αρπαγής με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα ελάχιστα, διασκορπισμένα σε διάφορες βιβλιοθήκες, αρκετά όμως για να καταδείξουν τον πλούτο της βιβλιοθήκης.
7.Επιφανείς Σοποτινοί και το έργο τους
Ο Νεομάρτυρας Παύλος. Γεννήθηκε στο Σοποτό το 1785 βρήκε τραγικό θάνατο στην Τρίπολη το 1818, όταν θέλησε να υπερασπιστεί την πίστη των προγόνων του.. Η μνήμη του τιμάται στις 22 Μαίου. Ο γραφικός ναός του Νεομάρτυρα στο χωριό κοσμείται με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.
Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης. Υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού με σημαντικότατο συγγραφικό έργο. Διατέλεσε μαθητής του Ευγένιου Bούλγαρη και υπήρξε καθηγητής στην Αθωνιάδα Σχολή.
Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, ο Ιατροφιλόσοφος. Από πολλούς θεωρείται ως ο πρώτος έλληνας οραματιστής του σοσιαλισμού, λόγω των προοδευτικών για την εποχή του ιδεών του. Ήταν από τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές της ισότητας των δύο φύλων και δεν δίσταζε να έρθει σε ρήξη με τον Όθωνα καυτηριάζοντας τα πολιτικά δρώμενα μέσα από το περιοδικό του «Πρόοδος». Ωστόσο, η προσωπική του ιστορία στιγματίστηκε από την συμμετοχή του στον εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό του οπλαρχηγού Γκούρα.
Ανδρέας Πετιμεζάς. Γόνος της γνωστής οικογένειας που αν και δεν γεννήθηκε στο Σοποτό, λόγω της μακρόχρονης διαμονής του σε αυτό, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία του χωριού. Υπήρξε, μαζί με τον πατέρα του Κωνσταντή Πετιμεζά, από τους πρωτεργάτες της επανάστασης του 1821 και προσωπικός γιατρός του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μετά την επανάσταση εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σοποτό όπου έκτισε τον γνωστό πύργο των Πετιμεζαίων, που δεσπόζει σε περίοπτη θέση μέσα στο χωριό.
Ευάγγελος Παπανούτσος. Γεννήθηκε στον Πειραιά από Σοποτινούς γονείς. Είναι γνωστός κυρίως για τον ρόλο του στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το πλούσιο συγγραφικό του έργο.
Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Φάσσος. Μόνιμη πηγή έμπνευσής των έργων του, που διακρίνονται από την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του. Κόρη του είναι η γνωστή τραγουδίστρια και συγγραφέας Γιοβάννα.
Ιωάννης Σοφιανόπουλος. Διατέλεσε διευθυντής του γραφείου τύπου κοντά στον Ελευθέριο Βενιζέλο και υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Σοφούλη. Διακρίθηκε κυρίως για την εντιμότητα του και την παρρησία των λόγων του.
Η οικογένεια Σοφιανοπούλου στο πρόσφατο παρελθόν σύνδεσε το όνομά της με το εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από κληροδοτήματα και προσφορές για κοινωφελείς σκοπούς.

Αθ.Κ.Παπαζαφειροπούλου

chrkont, azaf1 marcou esta nota como ϊtil

Photo Information
Viewed: 5008
Points: 6
Discussions
  • None
Additional Photos by Giorgos Marossis (dim) Silver Workshop Editor/Gold Note Writer [C: 0 W: 13 N: 511] (3968)
View More Pictures
explore TREKEARTH